Detail předmětu

Prezentace a dokumentace autorského projektu

FaVU-1PDAPAk. rok: 2023/2024

Předmět připravuje studující na to, aby byli schopni úspěšně odprezentovat svá umělecká díla a jiné autorské projekty jak v kontextu studia (v předmětu Veřejná prezentace semestrálního projektu), tak v aktuálním uměleckém provozu (při situacích, jako je artist talk, rozhovor nebo vystoupení v médiích, setkání s kurátorkami*y, galeristkami*y, sběratelkami*i, prezentace pro účely získání dotace nebo při veřejné soutěži na uměleckou realizaci). Soubor dovedností, na který se kurz zaměřuje, zahrnuje způsoby adjustace a instalace svého díla, pořízení fotodokumentace projektu, sestavení popisek a anotací, přípravu autorského CV, kompletaci portfolia, formulaci krátké charakteristiky vlastních tvůrčích východisek („artist statement“), ústní prezentaci před publikem, včetně rétoricky přesvědčivého (a zároveň stručného, věcného a srozumitelného) přednesu a v neposlední řadě rychlou a přesnou reakci na komentáře publika. Nácvik těchto dovedností umožní studujícím překonat ostych a nejistotu v situacích, kdy mají představit a obhájit svou práci. Výuka probíhá formou praktických cvičení v menších skupinách a vzájemné zpětné vazby.  

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Garant předmětu

Vstupní znalosti

Nejsou.  

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet je udělen za aktivní účast na seminářích (více než 80% účast) a za splnění všech průběžných zadání. Zameškanou výuku je možné nahradit dalšími úkoly po dohodě s vyučujícím.  
Výuka probíhá v učebnách KTDU FaVU VUT v hodinách určených rozvrhem. Účast na výuce je povinná (1 povolená absence). Vyšší množství absencí lze po dohodě a vyučujícími kompenzovat předložením alternativního úkolu.  

Učební cíle

Cílem předmětu je poskytnout studujícím základní dovednosti potřebné k úspěšné prezentaci uměleckého díla či jiného autorského projektu. 
Studující si osvojí základní dovednosti k tomu, aby byli schopni se adekvátně připravit na prezentaci svého autorského projektu a sebevědomě jej představit publiku.  

Základní literatura

HOSPODÁŘOVÁ, I. Prezentační dovednosti. 2. vyd. Praha: Kernberg Publishing, 2007. ISBN 80-903962-9-6.

Doporučená literatura

BARKER, A. Umíte přesvědčit. 2. vyd. Brno: Computer Press, 2007. ISBN 80-251-1600-5. BĚLOHLÁVKOVÁ, V. 33 základních rad jak úspěšně prezentovat. 1. vyd. Brno: Computer Press, 2004. ISBN 80-251-0326-9.
HIERHOLD, E. Rétorika a prezentace. 1. vyd. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-0782-9.
NEDOMOVÁ, Jana. Otázky kvality v tvorbě a v prezentaci studenta na VŠ s umělecko-pedagogickým zaměřením (disertační práce), PedF MU, Brno 2019. https://is.muni.cz/th/mrbgj/Nedomova_disertacni_prace.pdf

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program VUM_B bakalářský, 1. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Seminář

14 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvodní setkání, seznámení s obsahem a cíli kurzu, rozdělení do skupin 

2. Příprava autorského portfolia – obrazová a textová dokumentace dosavadní práce 

3. Příprava autorského portfolia – sestavení CV a formulace artist statementu 

4. Adjustace a instalace autorského projektu 

5. Textový doprovod k projektu – popisky a anotace 

6. Ústní prezentace projektu – strukturování výpovědi, práce s hlasem, řeč těla 

7. Obhajoba projektu v diskuzi – pozorné a kritické naslouchání připomínek, pohotová argumentace