Detail předmětu

Oborový ateliér navazující I - Malířství 3 - zimní

FaVU-M1M3-ZAk. rok: 2022/2023

Ateliér malířství 3 staví na ověřených zkušenostech výuky malby v akademickém prostředí, a zároveň reflektuje současné myšlení a je otevřen mnohosti a prostupnosti uměleckých forem i médií. Klíčem k uchopení potenciálu studentek a studentů je individuální přístup ke každé/mu z nich a práce se specifiky jejich tvůrčího uvažování. V otevřeném a kritickém dialogu jsou studující vedeni k reflexi svého výtvarného vyjádření a k jeho rozvoji prostřednictvím vlastního zkoumání, prohlubování teoretických znalostí a experimentování s formálními prostředky malby i jiných médií.
Vyučující předpokládají samostatnou tvorbu studujících, vycházející z vlastní inspirace, kterou se snaží motivovat jak doporučeními a nezávaznými postřehy, tak i zadáním konkrétních témat ke zpracování. Studující jsou vedeni k sebepoznání a k porozumění souvislostí mezi svou prací a aktuálním děním v nejbližším okolí, ve světě umění i ve společnosti. Různorodé prožívání, úhly pohledu a názory, které se svobodně a s respektem v ateliéru potkávají, se stávají základnou, na níž lze stavět budoucí samostatnou uměleckou práci.

Studující jsou motivováni k rozšiřování pole svého tvůrčího výzkumu a k vyhodnocení přesvědčivosti jeho výsledků, včetně jejich potenciálu coby podkladu pro závěrečnou práci. Postupně dospějí ke stanovení jejího tématu, nejvhodnější formě zpracování a k vlastní realizaci.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

18

Prerekvizity

Schopnost stanovit a obhájit osobní magisterský program.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Vedoucí ateliéru podporují samostatnou tvorbu studentů a studentek, výuka je realizována skrze skupinové a individuální konzultace, přičemž vedoucí zajišťují také konzultace s hosty z řad relevantních odborníků*nic. Studující prezentují a hodnotí svou práci a ve společné, moderované diskuzi reflektují jak práci kolegů, tak tvorbu místních i mezinárodních umělců*kyň. Skrze doporučení vhodné literatury či audiovizuálních děl ke studiu, a skrze podporu individuálních i skupinových projektů a výstav, jsou studující motivováni k samostudiu a k aktivní účasti na uměleckém provozu a dění v kultuře.

Vedoucí zdokonalují metody výuky v součinnosti se studujícími a chápou je jako živý, vyvíjející se proces, otevřený novým formám a jejich kritickému prozkoumávání.

Způsob a kritéria hodnocení

Studium je na konci semestru hodnoceno zápočtem a klauzurní zkouškou. 

Osnovy výuky

Pravidelná prezentace své práce spolu s tématy, která s ní souvisí, na skupinových konzultacích, pomáhá studujícím formulovat vlastní umělecký postoj, a zároveň podporuje otevřenost, pochopení a respekt k jiným názorům a postojům, jež jsou základem vzájemně obohacující diskuze.

Součástí výuky jsou společné návštěvy výstav, „artist talks” a skupinové kritiky s hosty z řad umělců*kyň, teoretiků*ček a jiných odborníků*nic s relevantní a inspirující praxí, společná školení formou workshopu či plenéru.

Studující jsou motivováni k absolvování stáže v dalších ateliérech FaVU a na jiných uměleckých školách v Česku a v zahraničí.

Učební cíle

Cílem školení v Ateliéru malířství 3 je založení prosperující, autentické a inovativní umělecké praxe.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná konzultace je povinná.

Základní literatura

BOIS, Yve-Alain, BUCHLOH Benjamin, FOSTER Hal, KRAUS Rosalind, Umění po roce 1900: Modernismus, antimodernismus, postmodernismus, Praha: Slovart CZ, 2007. ISBN: 9788092079528

(CS)

BERGER John, Způsoby vidění, Praha: Labyrint, 2017. ISBN: 9788087260784

(CS)

FEXOVÁ Patricie (ed.), Souvislá vrstva: Konference o současné malbě, Praha: UMPRUM, 2017. https://www.umprum.cz/web/cs/nakladatelstvi/katalogy-skripta-sborniky/souvisla-vrstva -6676

(CS)

KANDINSKIY Wassily, O duchovnosti v umění, Praha: Triáda, 1998, ISBN: 9788087256084

(CS)

Petříček Miroslav, Myšlení obrazem, Praha: Herrmann & synové, 2009, ISBN: 9788087054185

(CS)

GRAW Isabelle, LAJER-BURCHARTH Ewa (eds.), Painting beyond Itself: The Medium in the Post-medium Condition, New York: Stendberg Press, 2016. ISBN: 9783956790072

(EN)

Doporučená literatura

Miroslav Petříček, Úvod do současné filosofie, Herrmann a synové, 1992
Miroslav Petříček jr., Znaky každodennosti, Herrmann a synové, 1993
Vlastimil Zuska, Estetika, Úvod do současnosti tradiční disciplíny, Triton, 2001
Marshall McLuhan: Jak rozumět médiím, Odeon, 1991

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program VUM magisterský navazující

    obor VU-VT , 1. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

39 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Přednášku vede vedoucí ateliéru podle potřeb aktuální výuky.

Seminář

195 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Výuka probíhá podle pokynů vedoucího ateliéru a v souladu s individuálními tvůrčími kvalitami studentů.