Detail publikace

Chemický antropocén

VESELÁ, L.

Originální název

Chemický antropocén

Anglický název

The Chemical Anthropocene

Typ

různé

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Chemické látky průmyslového původu se staly všudypřítomnou součástí života v éře označované jako antropocén. Od mikroplastů v hlubinách oceánů, přes rozkladu odolávající per- a polyfluoroalkylové sloučeniny v polárních ledovcích, až po hormonální systémy narušující chemické endokrinní disruptory v placentě a mateřském mléce—dnes už na Zemi nejspíš neexistuje kout, kam by chemické látky vzniklé v důsledku lidské aktivity nestačily proniknout. Článek se zamýšlí nad důsledky simultánní všudypřítomnosti a neviditelnosti chemických látek v našich životech. Jak moc na nás chemické látky působí a s jakými důsledky? Kým se s nimi stáváme? Jak s nimi můžeme být jinak?

Anglický abstrakt

Industrially manufactured chemicals have become ubiquitous on Earth in the era called the Anthropocene. The article considers the consequences of the simultaneous ubiquity and invisibility of environmental chemicals in our lives. How do they affect us and what are their effects? Who are we becoming with them? How can we be with them otherwise?

Klíčová slova

antropocén; syntetické látky; chemické látky; chemické expozice; materiální feminismy; nový materialismus; posthumanismus; queer ekologie.

Klíčová slova v angličtině

Anthropocene; synthetic substances; chemicals; chemical exposures; material feminisms; new materialism; posthumanism; queer ecologies.

Autoři

VESELÁ, L.

Vydáno

1. 12. 2022

ISSN

1336-9644

Periodikum

Flash Art Czech & Slovak Edition

Číslo

66

Stát

Česká republika

Strany od

18

Strany do

21

Strany počet

4

URL

BibTex

@misc{BUT182130,
  author="Lenka {Veselá}",
  title="Chemický antropocén",
  year="2022",
  journal="Flash Art Czech & Slovak Edition",
  number="66",
  pages="18--21",
  issn="1336-9644",
  url="https://flashart.cz/issue/66-12-2022-3-2023-czech-slovak-edition/",
  note="miscellaneous"
}

Odpovědnost: Ing. Marek Strakoš