Detail předmětu

Diplomový seminář 4

FaVU-2-D-DipS4Ak. rok: 2023/2024

Diplomový seminář 4 je oporou pro tvorbu textové části dokumentace diplomové práce. Vyučující (konzultanti a konzultantky) vedou studující k formulování základní osnovy textu, jejímu následnému rozvinutí; dále k účelné práci se zdroji a k dodržování zásad odborné práce s textem.

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Vstupní znalosti

Diplomové semináře 1 až 3. 

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Podmínkou k udělení zápočtu je předložení dokončeného textu dokumentace závěrečné práce, který obsahuje požadované obsahové položky a vyhovuje požadavkům věcné i formální správnosti.

 

Účast na vstupních přednáškách i následných individuálních konzultacích je povinná.

 

Učební cíle

Cílem semináře je podpořit studenty při vzniku textové části dokumentace závěrečné práce.

 

Studující napíší textovou část dokumentace závěrečné práce (DZP), jež svým rozsahem a komplexností odpovídá závažnosti závěrečného výstupu magisterského studia. Rozsah textové části DZP by měl být cca 15 až 20 tisíc znaků. Textová část DZP zpravidla zahrnuje: Stručnou anotaci; motivační úvod (zdůvodnění volby daného zadání; inspirační zdroje atp.); vymezení cíle práce, event. jejího praktického přínosu; základní popis díla / souboru děl / projektu; zasazení díla do kontextu umělecké / designérské praxe, popř. srovnání s dosavadním řešením příbuzné problematiky; případné zasazení práce do kontextu teorie umění, respektive vizuální teorie; zhodnocení dosažených výsledků s ohledem na vytyčené cíle, popř. naznačení možností, či podnětů pro další práci. Po formální stránce je textová část DZP souvislým textem, který musí splňovat kritéria jazykové (gramatické a stylistické) správnosti. Nemusí mít nutně podobu odborného textu (obsahuje-li seznam literatury a poznámkový aparát, měly by tyto podléhat citační a bibliografické normě), vyžaduje se nicméně věcná správnost a přesnost.

 

Základní literatura

Wolfgang Iser, Jak se dělá teorie, Praha 2009
Aleš Richter, Co je dobré vědět o psaní diplomové či disertační práce, Liberec 2008
Umberto Eco, Jak napsat diplomovou práci, Praha 1977, on-line: https://www.hks.re/wiki/_media/0:umberto-eco---jak-napsat-diplomovou-praci.pdf

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program DES_M magisterský navazující, 2. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Diplomový seminář

24 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Seznámení studujících s požadavky na obsah a formu textové části dokumentace diplomové práce.

2. Představení/zopakování pravidel práce s odborným textem.

3. Individuální konzultace směřující k formulování osnov, na kterých bude vystavěn text.

4. Individuální konzultace zaměřené na výběr zdrojů, práci s nimi a na samotné psaní textu.