Detail předmětu

Prezentace rozpracovanosti diplomové práce

FaVU-2-D-PRDPAk. rok: 2023/2024

Náplní kurzu je příprava studujících na úspěšnou prezentaci vlastní práce jak v akademickém prostředí, tak v prostředí budoucí profesionální praxe. Důraz je kladen na význam prezentace, její správné naplánování, používání adekvátních technologií, nástrojů a prostředků a volbu vhodných instalačních postupů. V rámci předmětu se trénují komunikační schopnosti studujících a simulují situace, které studentky*ty připraví na obhajobu a argumentaci vlastní práce. Pro účely prezentace a rozpravy před komisí slouží rozpracovaný magisterský projekt.

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

10

Vstupní znalosti

Znalosti, dovednosti a praktické zkušenosti z předmětu Ateliér 4 a diplomových seminářů.

 

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Studující získávají ústní hodnocení v podobě stručného komentáře, který jsou povinni podat všechny*všichni členky*ové komise. Předmětem tohoto hodnocení jsou:

1. kvalita rozpracovaného magisterského projektu

2. způsob jeho instalace

3. způsob jeho prezentace

4. doprovodné textové a obrazové materiály

Kolokvium je formálně hodnoceno stupni „prospěl*a/neprospěl*a“.

 

Výuka probíhá v ateliérech FaVU v konzultačních hodinách určených pedagožkami*gy předmětu. Udělení hodnocení z předmětu Rozpracovanost závěrečné práce je podmíněno předložením (instalováním) rozpracovaného magisterského projektu a jeho prezentací před komisí.

 

Učební cíle

Cílem předmětu Rozpracovanost závěrečné práce je umožnit studujícím trénovat dovednosti a znalosti potřebné k úspěšnému představení průběhu práce na magisterském projektu vytvořeném v průběhu semestru v rámci předmětu Ateliér 4. Studující budou vedeny*ni k tomu, aby se naučily*i prezentovat svou práci před různými druhy publika a aby se vyrovnaly*i s výzvami, které to může přinést. Cílem je používat adekvátní vizuální prvky (fotodokumentaci, infografiku, videa apod.) a instalační postupy k podpoře prezentace své práce.

 

Absolvováním předmětu Rozpracovanost závěrečné práce se studující zdokonalí v ústní a písemné prezentaci své závěrečné práce, jakož i v koncepčních a technologických řešeních její instalace. Získanou zpětnou vazbu využijí k finálním alteracím své diplomové práce.


 

Základní literatura

Bude určena na základě individuálních potřeb studujících a/nebo povahy magisterského projektu v průběhu individuálních konzultací. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program DES_M magisterský navazující, 2. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Ateliér

64 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

  • Úvod do veřejné prezentace – definice veřejné prezentace a její význam v kontextu akademického prostředí a v prostředí profesionální praxe.

  • Plánování prezentace – jak připravit a načasovat prezentaci, jaký bude hlavní obsah a struktura prezentace.
  • Komunikační schopnosti – jak efektivně komunikovat s publikem, jak se přizpůsobit různým situacím, které mohou nastat.

  • Prezentační technologie a nástroje – jaké technologie a nástroje lze použít k prezentaci práce, jak efektivně využívat vizuální prvky jako jsou fotodokumentace, infografika, videa apod. k podpoře prezentace.
  • Instalace – jaké instalační postupy volit v případě fyzických výstupů semestrální práce.
  • Příprava a zkoušení prezentace – jak připravit a trénovat prezentaci, jakými technikami ji lze vylepšit a jak zvládat technické a organizační aspekty.

  • Zpětná vazba – jak přijímat zpětnou vazbu od komise a publika a jak ji využít k reflexi své práce.

 

Vedení diplomové práce

16 hod., povinná

Vyučující / Lektor