Detail předmětu

Odborná praxe

FaVU-1-D-OdPAk. rok: 2023/2024

Během odborné praxe studující pracují na konkrétním projektu, který může být zadán firmou nebo neziskovou organizací, u niž studující praxi vykonávají. Na formulování cílů a obsahu praxe se rovněž mohou podílet vedoucí ateliéru, v němž žadatel*ka o stáž studuje. Studující se účastní všech fází zadaného projektu – od průzkumu a analýzy po návrh a prezentaci výsledků. Praxe probíhá v reálných podmínkách – studující pracují samostatně nebo v týmu, koordinují a konzultují svou práci v průběhu projektu. Získané zkušenosti a výsledky prezentují na konci semestru.

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

26

Vstupní znalosti

Nejsou.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Kredity jsou uděleny na základě splnění podmínek stanovených ve smlouvě o odborné praxi a po odevzdání písemného hodnocení průběhu odborné praxe – potvrzeného externím subjektem a doplněného o podpis vedoucí*ho ateliéru – příslušné*mu referentce*tovi studijního oddělení.

 

Odborná praxe probíhá v prostorách externího subjektu. Účast je povinná. Během praxe studenti plní své závazky podle toho, jak byly sjednány. Po návratu odevzdají vedoucím ateliéru zprávu z průběhu odborné praxe (ta především rekapituluje obsah praxe a vyjadřuje se k získaným zkušenostem a dovednostem a individuálnímu přínosu odborné praxe).

 

Učební cíle

Cílem předmětu je poskytnout studujícím praktické zkušenosti v oblasti designu a umožnit jim aplikovat a rozvíjet své vědomosti, dovednosti a schopnosti v reálném pracovním prostředí. Odborná praxe umožní studujícím zlepšit své pracovní návyky a komunikační dovednosti, včetně schopnosti spolupracovat s dalšími členy týmu, nabídne seznámení s různými pracovními prostředími a umožní přímou komunikaci se zadavateli a zákazníky.

 

Studující si osvojí znalosti a dovednosti, které by jim měly dovolit obstát v profesionálním prostředí oboru design, jako je koncepční uvažování o své tvorbě, technické dovednosti a znalost příslušných materiálových procesů či technologických postupů, schopnost verbálně artikulovat vlastní projekt, orientaci v relevantních teoretických přístupech a disciplínách, přehled o tématech současného oboru design, schopnost kriticky zhodnotit a kontextualizovat vlastní tvůrčí praxi.

 

Základní literatura

Je-li třeba studijní literatura, určuje externí subjekt poskytující odbornou praxi. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program DES_B bakalářský, 3. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Odborná praxe

480 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Obsah praxe je formulován ve spolupráci mezi přijímající institucí, studujícími, případně vedoucími ateliéru.