Detail předmětu

Základy malířské praxe

FaVU-1ZMPAk. rok: 2023/2024

Kurz je určen studujícím, pro které malba není hlavním médiem jejich práce, ale chtěly*i by si rozšířit své kompetence v oblasti malby a naučit se využívat potenciálu klasických malířských technik a postupů v rámci intermediálně založené tvorby. Praktické zkušenosti z malby podle zátiší či modelu a konzultace vlastních prací studujícím umožní zpřesňovat jejich malířský projev. Prací s „realistickou“ malbou studující získají schopnost citlivého a důkladného dívání, a následného transformování viděného do plochy a barvy. 

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Garant předmětu

Vstupní znalosti

Nejsou.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet je udělen na základě docházky a průběžného zpracovávání zadaných úkolů. Detailnější slovní hodnocení má formu společných setkání nad vytvořenými pracemi.

 

Výuka probíhá v prostorách AM1 FaVU VUT v pětihodinových blocích. Tolerována je jedna neomluvená absence. Nahrazování zameškané výuky nad uvedený rámec probíhá po dohodě s pedagogem ve formě alternativních zadání.

 

Učební cíle

Cílem je studující seznámit se základními malířskými technikami (olej, tempera) a malířskou praxí. Měly*i by si osvojit základní návyky v budování kompozice, míchání barev, práce s barvou ve vrstvách atp. Ohledávání a lepší ovládnutí malířských výrazových prostředků jako nositelů obsahu by studujícím mělo umožnit co nejsvobodnější zacházení s médiem malby.

 

Studující budou schopny*i zvládnout tradiční malířské disciplíny, jako je malba zátiší a portrét, a volit při jejich řešení, stejně jako ve své vlastní tvorbě, adekvátní výrazové prostředky.

 

Základní literatura

- (CS)
Johannes ITTEN, Umění barvy, Praha: NAMU, 2021. (CS)

Doporučená literatura

E. H. GOMBRICH, Umění a iluze: Studie o psychologii obrazového znázorňování, Praha: Odeon, 1985.
Bohuslav SLÁNSKÝ, Technika malby I.-II., Praha: Paseka, 2003.
Mark TITMARSCH, Expanded painting: ontological aesthetics and the essence of colour. London – New York: Bloomsbury Academic, 2017.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program VUM_B bakalářský, 1. ročník, zimní semestr, povinně volitelný
  • Program DES_B bakalářský, 2. ročník, zimní semestr, volitelný
    , 4. ročník, zimní semestr, volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Výtvarný ateliér

24 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Kompozice a formát malby
2. Barva
3. Podmalba a malba
4. Pasty a lazury 
5. Traktace