Detail předmětu

Estetika 3 – Témata a problémy současné estetiky

FaVU-1EST-3Ak. rok: 2023/2024

Cyklus kurzů Estetika 1–4 nabízí studujícím komplexní přehled tradice a současností estetického myšlení v širších kulturních souvislostech. Primární pozornost je věnována filozofii umění, cyklus ale obsáhne rovněž výklad základních estetických kategorií (estetická zkušenost, estetický postoj, estetický objekt, estetická funkce, norma, kvalita, hodnota, vkus, krása, ošklivost, vznešeno), uvedení do problematiky mimouměleckého estetična (estetika přírody, užité umění, design, populární a masová kultura, estetika každodennosti) nebo témata z teorie jednotlivých uměleckých druhů, teorie médií a studií vizuální kultury. Vedle filozofických koncepcí umění a estetična jsou zohledněny také přístupy jiných humanitních disciplín (psychologie, sociologie, antropologie, vizuálních studií, genderových studií, kritické rasové teorie). V průběhu čtyřsemestrálního cyklu se studující postupně seznámí s výkladem problematiky jak z historického, tak ze systematického hlediska.  

Předmět Estetika 3 se soustředí systematický průřez klíčovými problémovými okruhy současné estetiky: definice umění, ontologie uměleckého díla, hodnota umění, originalita a reprodukovatelnost, mediální a materiální podmínky umění, vztah umění a masové kultury, společenská role umění, vztah obrazů a moci ve společnosti, tělesnost a identita v umění s ohledem na gender a rasu, environmentální aspekty uměleckého pohledu na svět a estetického prožívání, historický a geograficky ohraničený charakter pojmů umění a estetické zkušenosti. 

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Garant předmětu

Vstupní znalosti

Nejsou.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Pro udělení zkoušky jsou stanoveny následující podmínky: 

- aktivní účast ve výuce (75% účast) nebo její nahrazení písemnou rešerší zameškaného materiálu v rozsahu dohodnutém s vyučujícím; 

- krátká ústní prezentace na zvolené téma z látky probírané během semestru. 

 
Výuka probíhá v učebnách KTDU FaVU VUT v hodinách určených rozvrhem. Účast na výuce je povinná (3 povolené neomluvené absence). Vyšší množství absencí lze po dohodě s vyučujícím kompenzovat předložením alternativního úkolu.  

Učební cíle

Cílem předmětu je poskytnout studujícím orientaci v základních problémových okruzích současné estetiky. 
Studující získají orientaci v základní terminologii a problémových okruzích současného uvažování o instituci umění, uměleckém díle a estetické zkušenosti.  

Základní literatura

Walter BENJAMIN, „Umělecké dílo ve věku své technické reprodukovatelnosti“, in: Výbor z díla I. Literárněvědné studie, Praha: OIKOYMENH 2009, s. 299–326.
Tomáš KULKA – Denis CIPORANOV (eds.), Co je umění? Texty angloamerické estetiky 20. století, Červený Kostelec: Pavel Mervart 2010.
Pavel ZAHRÁDKA (ed.), Estetika na přelomu milénia. Vybrané problémy současné estetiky, Brno: Barrister & Principal 2010

Doporučená literatura

Theodor W. ADORNO, Estetická teorie, Praha: Panglos 1997.
Peter LAMARQUE – Stein Haugom OLSEN (eds.), Aesthetics and the Philosophy of Art: the Analytic Tradition: an Anthology, Malden: Blackwell, 2004.
Herta NAGL-DOCEKAL, Feministická filozofie. Výsledky, problémy, perspektivy, Praha: Sociologické nakladatelství 2007, kap. 2 „Umění a ženskost“, s. 101–175.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program VUM_B bakalářský, 2. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Co je to umění? Pojem a instituce umění. Problematika definice. 

2. Co je to umělecké dílo? Ontologie uměleckého díla. Dílo jako estetický objekt, zobrazení, exprese, forma, koncept. 

3. Umění a hodnota. Různé teorie hodnoty umění: požitek, exprese, poznání. 

4. Originál a kopie. Problematika reprodukce a falza. 

5. Umělecké dílo a médium. Materiální a smyslové aspekty zkušenosti s uměním. Intermedialita, postmedialita, transmedialita. 

6. Co dělá umění ve společnosti? Estetická funkce a ideologie. 

7. Umění a masová kultura. Vysoké a nízké. Kýč, populární kultura, masová kultura, kulturní průmysl. 

8. Reprezentace. Realita a realismus. Simulakrum. Moc obrazů. 

9. Umění a identita. Gender a rasa v umění a vizuální kultuře. 

10. Umění a příroda. Umělecká tematizace přírody vs. environmentální kontext umění. 

11. Dějinnost a aktuálnost umění. Umění staré, moderní, postmoderní, současné, postsoučasné. Západní, světové a globální umění. 

12. Studentské prezentace a diskuze nad tématy probíranými během semestru. 

13. Studentské prezentace a diskuze nad tématy probíranými během semestru.