Detail předmětu

Oborový ateliér IV - Intermédia - letní

FaVU-B4IN-LAk. rok: 2022/2023

Předmět se soustředí na individuální bakalářský projekt studentů/ek v jimi zvoleném kontextu a médiu. Student/ka má za úkol nahlížet na svou dosavadní uměleckou tvorbu v rámci historie umění a pokouší se pojmenovat zvolené strategie a postupy v kontextu teorie součaného umění. Pracují s redukcí portfolia ve vztahu k bakalářskému projektu, který je konzultován při individuálních setkáních s pedagogy ateliéru i externisty/kami. Učí se o své práci komunikovat s teoretiky, kritiky, kurátory ale i technology a kulturními managery. 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

15

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

V letním semestru závěrečného ročníku bakalářského stupně pokračují studenti/studentky v rozvoji témat vlastní umělecké tvorby který finalizují do podoby autorské výstavy/instalace/performance či jiné profesionální prezentace projektu. Získávají schopnost teoreticky reflektovat vlastní tvorbu v psaném i verbálním projevu. Redukují umělecké portfolio připravené pro případnou budoucí prezentaci. 

Prerekvizity

Studenti navazují na rozpracovanou bakalářskou práci ze zimního semestru, kterou v průběhu letního semestru finalizují. Jsou připraveni konzultovat proces v ateliéru, s vedoucími práce a externisty. 

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Aktivita na ateliérových schůzkách, samostatná práce v ateliéru, prezentace vlastní tvorby, přednášky, konzultace, debaty, exkurze, studium literatury. 

Způsob a kritéria hodnocení

K udělení zápočtu je nutné pracovat na vlastním semestrálním projektu, který je průběžně konzultován (individuálně i skupinově) v průběhu semestru. Vývoj práce je dokumentován pomocí rozpracovaností, skic či rešerší. Povinný počet průběžných konzultací: 4. Povinná je 80% účast na ateliérových schůzkách. Zápočet za odevzdání bakalářské práce.

Osnovy výuky

1. Studenti/ky pracují na bakalářském projektui a v průběhu semestru konzultují její vývoj s ostatními studenty/kami, vedoucími ateliéru i externisty

2. Závěrečná zkouška – obhajoba bakalářské práce




Učební cíle

Samostatná práce na bakalářském projektu v prostředí ateliéru. Kritická reflexe vlastní tvorby a schopnost verbalizovat vlastní koncepty. Orientace v současných tématech v kontextu současného umění i mimouměleckých oborů.  

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Odevzdání bakalářské práce, účast na ateliérových schůzkách a aktivitách, komunikace s vedoucími ateliéru. 

Prerekvizity a korekvizity

Základní literatura

BENJAMIN, W. Dílo a jeho zdroj. Praha: Odeon, 1979
DIDI-HUBERMAN, G. Před časem. Praha: Barrister & Principal, 2008

Doporučená literatura

KWON, M. Jedno místo za druhým. In: Stav věcí - Sochy v ulicích. Brno: Dům umění města Brna, 2011, s. 173–205

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program VUB bakalářský

    obor VU-IDT , 4. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Seminář

195 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Výuka probíhá podle pokynů vedoucího ateliéru a v souladu s individuálními tvůrčími kvalitami studentů.