Publication detail

Chemický antropocén

VESELÁ, L.

Original Title

Chemický antropocén

English Title

The Chemical Anthropocene

Type

miscellaneous

Language

Czech

Original Abstract

Chemické látky průmyslového původu se staly všudypřítomnou součástí života v éře označované jako antropocén. Od mikroplastů v hlubinách oceánů, přes rozkladu odolávající per- a polyfluoroalkylové sloučeniny v polárních ledovcích, až po hormonální systémy narušující chemické endokrinní disruptory v placentě a mateřském mléce—dnes už na Zemi nejspíš neexistuje kout, kam by chemické látky vzniklé v důsledku lidské aktivity nestačily proniknout. Článek se zamýšlí nad důsledky simultánní všudypřítomnosti a neviditelnosti chemických látek v našich životech. Jak moc na nás chemické látky působí a s jakými důsledky? Kým se s nimi stáváme? Jak s nimi můžeme být jinak?

English abstract

Industrially manufactured chemicals have become ubiquitous on Earth in the era called the Anthropocene. The article considers the consequences of the simultaneous ubiquity and invisibility of environmental chemicals in our lives. How do they affect us and what are their effects? Who are we becoming with them? How can we be with them otherwise?

Keywords

antropocén; syntetické látky; chemické látky; chemické expozice; materiální feminismy; nový materialismus; posthumanismus; queer ekologie.

Key words in English

Anthropocene; synthetic substances; chemicals; chemical exposures; material feminisms; new materialism; posthumanism; queer ecologies.

Authors

VESELÁ, L.

Released

1. 12. 2022

ISBN

1336-9644

Periodical

Flash Art Czech & Slovak Edition

Number

66

State

Czech Republic

Pages from

18

Pages to

21

Pages count

4

URL

BibTex

@misc{BUT182130,
  author="Lenka {Veselá}",
  title="Chemický antropocén",
  year="2022",
  journal="Flash Art Czech & Slovak Edition",
  number="66",
  pages="18--21",
  issn="1336-9644",
  url="https://flashart.cz/issue/66-12-2022-3-2023-czech-slovak-edition/",
  note="miscellaneous"
}

Responsibility: Ing. Marek Strakoš